Reeds geposte berichten: 268
Powered by www.GastenBoek.be Hosted by www.HostYou.be
Door De Clercq Luc  09-07-2019 23:44:49
Dit bericht moet nog goedgekeurd worden.
Door Stefaan Pennynck   02-07-2019 23:49:20
Hallo, ik ben net begonnen aan 'FrankrijkTrilogie',waar ik al meteen van geniet, 'De BourgondiŽrs' liggen te wachten . Misschien een aanvulling ivm V.Hugo: Les travailleurs de la mer is ooit in Nederlandse vertaling verschenen als Prismapocket : 'Ploegers van de zee'. Hierbij een url waar het boek tweedehands te koop aangeboden wordt. met afbeelding: http://www.marktplaza.nl/boeken/literatuur/Hugo-Victor-Ploegers-van-de-zee-9992029.html
Misschien had deze bedenking u al eerder bereikt sedert de eerste druk van 'Parijs retour'?Alvast bedankt voor de mooie boeken en de boeiende bijdragen op Klara! Vriendelijke groeten
Door Monique  25-06-2019 13:27:53
Heer van Loo dit boek over de Bourgondiers heb ik al vanaf mijn 20e willen lezen. Maar het was nog niet geschreven!!!! Ik ben nu 67 jaar en ik ben u dankbaar voor dit prachtige boek. Alle verwachtingen vervuld! Groet Monique
Door Anne Billiet   20-06-2019 20:01:43
Beste Bart,

Er moesten er meer zijn als u die onze geschiedenis zo bevattelijk kunnen vertellen. Ik hoor dat sommige historici u niet helemaal au sťrieux nemen. Ik heb in elk geval erg genoten van uw vertelkunst, om nog te zwijgen van uw boek.

BEDANKT en PROFICIAT!

Anne Billiet
Door van dorpe bruno   17-06-2019 20:13:43
Mijnheer Van Loo,
Uw talent om het verleden tot leven te wekken is buitengewoon. Niets anders dan bewondering en dankbaarheid (zowel voor Napoleaon als De Bourgondiers).
Slechts over het proces tegen Jeanne d'Arc ben ik het niet eens. Uit de uitgebreide (in het Nederlands vertaalde) notulen van het kerkelijk proces tegen Jeanne d'Arc blijkt overtuigend en moeilijk te betwisten dat het daar alleen ging over het (veel belangrijker) heil van haar ziel, zonder enige referentie naar de broedertwist tussen de 'Engelse' en 'Franse' erfgenamen. Het verbranden van haar ziel was veel belangrijker dan het branden van haar lichaam (toen zij de communie wenste te ontvangen met Pasen, kon zij dat natuurlijk niet doen in mannenkleren, zonder godslastering: 'Man en vrouw schiep hij hen'). De theoologen en hoge kerkjuristen -en niet de minste- hebben er alles aan gedaan om haar ziel te redden. Te vergeefs.
Bruno Van Dorpe

De BourgondiŽrs. Jeanne d'Arc (vervolg).
Het canoniek tribunaal tegen Jeanne d'Arc, voorgezeten door de Bisschop van Caen werd niet alleen geconfronteerd met de halsstarrige leugens (nooit gevonden zwaard en onbestaande koningskroon), maar moest vooral oordelen over een meisje dat in contact stond met de engel GabriŽl en de heilige Margareta (die uiteraard God niet konden tegenspreken), waardoor zij zich plaatste boven de Kerk. De veelvuldige pogingen om haar enig inzicht te geven in de basisbeginselen van het katholiek geloof en haar tot inkeer te brengen en uiteindelijk haar ziel te redden, stuitten steeds op haar halsstarrige koppigheid. Haar vraag om voor de paus te verschijnen werd verworpen.
Door Hetty  17-06-2019 16:52:32
Geachte heer Van Loo,

Dank voor uw prachtige boek over de BourgondiŽrs en de Klara-podcasts, die maken dat het staan in de file opeens helemaal zo erg niet is. En vooral bedankt dat u geschiedenis leuk en mooi en spannend maakt. Ik heb er enorm van genoten. En ik wil ook mijn oude geschiedenisleraar nog wel eens spreken waarom zijn verhaal pas bij Willem van Oranje begon.
Door Gert Daeren   14-06-2019 20:47:21
Beste Bart,

Ik heb het geluk gehad eerder toevallig kennis te mogen maken met uw podcasts op Klara over de BourgondiŽrs.
Zelf woon ik meer dan 10 jaar in de Minervois, in het hart van OccitaniŽ, waardoor ik, tot mijn spijt nog maar onlangs voor de eerste keer van u heb gehoord.
Het is de liefde voor de streek, met haar fantastische wijnen en andere locale producten, maar ook de passie voor haar eigen cultuur en geschiedenis : die van de katharen, de tempeliers, de troubadours, de schitterende oude gebouwen en de zeer diverse natuur die ons ooit heeft doen beslissen om hier te komen wonen.
Wat ooit een passie was - deze liefde voor de streek delen met vrienden en familie - is ondertussen iets waar ik deeltijds mijn beroep van heb gemaakt ( meertalige gids).

Ondertussen heb ik de reeks over de BourgondiŽrs op Klara helemaal beluisterd. Uw passie voor "onze geschiedenis", maar ook uw vertelkunst hebben mij van de ene dag op de andere een fan van u gemaakt. Wat bent u goed! Ik heb uw boek besteld!
Mocht u ooit mijn prachtige, nog steeds zeer ondergewaardeerde streek beter willen leren kennen, dan ben ik misschien de man die u zoekt om kennis te maken met gewone mensen, wijnboeren, historici en specialisten van de streek.
Ik zou het fantastisch vinden u ooit te mogen ontmoeten en kennis met u te maken.

A propos : ik zou het graag willen weten mocht er ooit een Franse uitgave van uw boek verschijnen.

Met vriendelijke groeten,
Gert
Door carl scherpereel  05-06-2019 23:26:59
Geachte Bart,
Net terug van mijn tweede "BourgondiŽ"in Menen waar we opnieuw verrast werden door de leuke presentatie van dit complex verhaal.Superlatieven doen nog tekort aan uw prestatie.Had ik vroeger maar zo'n leraar!Mijn achting was al zeer groot maar na het gesprek aan de boekentafel weet ik het zeker:Ik ben een die-hard fan!Dankuwel voor uw oprechte aandacht.
Door Herman Numan  02-06-2019 16:00:35
Geachte heer van Loo,
heb genoten van De BourgondiŽrs en het boek al aan verschillende vrienden en familieleden cadeau gedaan. Ben bezig met mijn stamboom; maar loop een vast bij Gerardus (Gerrit) Numan die tussen 1465 en 1492 secretaris, tolk, en raadsman was van achtereenvolgens Filips de Goede, Karel de Stoute, Maria van BourgondiŽ en Maximiliaan van Oostenrijk (hij zal het dus wel goed gedaan hebben...). Van de laatste kreeg hij in 1492 1.500 Carolusguldens en de slikken en gorzen van Cromstrijen; ook werd hij tot ridder geslagen. Ik begrijp dat hij uit een belangrijke ambtenarenfamilie stamde, maar kan niets vinden over zijn (voor)ouders. Ik denk dat hij al die jaren in, of in de buurt van Brussel woonde, mogelijk in Mechelen.
Ik begrijp dat u niet op al dit soort verzoeken kan ingaan, maar misschien heeft u een suggestie bij de hand. Bij voorbaat dankend.
Door Leo Cnossen  28-05-2019 16:36:02
Beste Bart, je boek stinkt. En dat bedoel ik als compliment.
Groet, Leo.
Powered by www.GastenBoek.be Hosted by www.HostYou.be