Reeds geposte berichten: 286
Powered by www.GastenBoek.be Hosted by www.HostYou.be
Door Frank Buitink  16-09-2019 20:30:05
Beste Bart,
Met heel veel genoegen heb ik De Bourgondiërs gelezen.
Wat een meesterwerk! Fantastisch dat je dit boek geschreven hebt; een waar cadeau voor een ieder die in deze geschiedenis mocht zijn geïnteresseerd! Direct na het lezen heb ik de Mozesput in Dijon bezocht en het Musee des beaux arts met de praalgraven. Magnifiek! Dank voor de tip die je daarover in het boek geeft.
Kleine kanttekening: op blz. 339 is vermeld dat Castillon ten westen ligt van Bordeaux; dat moet zijn: ten oosten!
Véél dank , Frank Buitink
Door André Klaver  13-09-2019 15:17:51
Geachte heer Van Loo,

Ik heb buitengewoon genoten van uw werk "De Bourgondiërs".
Uw onnavolgbare verteltrant gebaseerd op een degelijke wetenschappelijke kennis heeft geleid tot een parel in de geschiedenisliteratuur.
Hartelijk dank voor vele uren leesgenot

Vriendelijke groet
André Klaver
Rijswijk
Door Harrie  04-09-2019 16:18:24
Beste Bart,

Na je boek de Bourgondiërs te hebben gelezen ben ik nu met je podcast van je boek begonnen. Dat is smullen. Naast je prachtige meeslepende verhalen is er nu ook o.a. wapengekletter te horen en passende muziek uit de middeleeuwen. Ik kan er niet genoeg van krijgen. Dank voor je mooie werk.

Hartelijke groet,

Harrie
Door Leen  04-09-2019 08:46:32
Bedankt voor de geweldige postcast die onze vaste gast was op roadtrip door Nederland. Wij, maar ook onze twee kinderen vonden het gewoon zalig, leerrijk, adembenemend, groots ... Soms bleven we net iets langer in de auto zitten om nog even verder te luisteren.
Door Emile Van der Niepnen  29-08-2019 19:38:12
Bart Van Loo

Goed dag, 

Ik ben Emile Van der Niepen, 82 jaar en woon in Oostende.

Ik kocht in Oostende bij Corman uw belangrijke boek “De Bourgondiers” .

Wat me daar, vooral onverwacht in trof, was de belangrijke vermelding van:

Boudewijn van der Nieppe (ca.1345-1410), leermeester van Jan zonder Vrees, proost van Sint-Donaas in Brugge.

Weet dat ik al zes jaar aan stamboomonderzoek doe. Ik zit vast met mijn oudst bekende grootvader, Paulus Van der Niepen °1681. 
Ik weet niet (en vele andere zoekers) wie waren zijn ouders, waar en op welke juiste dag is hij geboren.

Van Boudewijn van der Nieppe heb ik wel een tekening gevonden van zijn grafzerk met opschriften uit Brugge. Ik weet ook dat Boudewijn nog een broer Willem of Guillaume had of misschien nog anderen. 

Ik had graag van Bart Van Loo kunnen vernemen hoe en waar hij aan de info kwam over Boudewijn.

Misschien is er een verband met mijn stamboom.

In de jaren vóór Boudewijn kregen nog andere kinderen, rond 1250 de naam Jacques de la Nieppe in St Omer en La Nieppe in de buurt van het huidige Rijsel.

Kun je met een mailtje met mij een ruggesteuntje (en mogelijk een missing link van 400 jaar) helpen  vullen. 

Om mijn leeftijd heb ik niet zoveel jaren meer om nog tijd te hebben voor onderzoek naar de jaren 1250 tot 1681 in Frans Vlaanderen en de streek van Ninove.

Met mijn bijzondere dank om mijn bede te lezen en mogelijk er een gunstig gevolg aan te willen geven,

Achtingsvolle groeten


Emile Van der Niepen
evanderniepen@icloud.com
+32477659650
Door a. theelen  23-08-2019 12:27:53
Goed idee om de eerste samenkomst van de StatenGeneraal toe te voegen bij de Canon van Nederland. De geschiedenis van Nederland en Vlaanderen moet veel breder gezien worden als alleen de geschiedenis van de Oranjes waar het nu op lijkt. Dat doet recht aan de ''zuiderlingen'' van Nederland. Vlaanderen is onlosmakelijk verbonden met Nederland. Vergelijk de beide Limburgen en Brabanden. Zo werd in 2015 200 jaar Koninkrijk gevierd met als eerste koning Koning Willem I wat voorbij gaat aan het feit dat Lodewijk Napoleon, broer van Napoleon in 1806 koning van Holland werd. Maar dat pastte niet in het straatje van de Oranjes.
Door Filip Fontaine  17-08-2019 19:34:15
Prachtig boek, great work, long overdue! Als Vlaming die naar Filips de Goede werd genoemd maar die ook al 25 jaar geleden naar de VS uitweek, kan ik Bart Van Loo verzekeren dat het verhaal van de Bourgondiers en hun waarden verder na Antwerpen 1585, via Amsterdam, naar Nieuw Amsterdam (New York) 1609 en de vestiging van de grondwaarden van de Amerikaanse Republiek leidt. Mocht er ooit interesse zijn om dat geuzen verhaal te vertellen, geef me een seintje. Staat ter uwe beschikking!
Door Boudewijn Adams   17-08-2019 14:54:28
De Bourgondiers
Op pagina 498 1496 moet 1396 zijn een drukfout
Mvg

Bo Adams
Door Jan Sitvast  11-08-2019 22:35:23
Dag Bart,

Ik heb met veel plezier en interesse je boek gelezen. Op vakantie in Bourgondië werden we in het kasteel Germolles rondgeleid door de huidige eigenaar ( nu gepensioneerd, maar museumdirecteur geweest) die je boek kende en hoopte dat het in het Frans vertaald gaat worden.

Mvg

Jan
Door Marc Goemaere  08-08-2019 15:07:29
Ik heb net het eerste deel van je Frankrijktrilogie gelezen. De andere delen had ik al gelezen als afzonderlijk boek. Interessant! Ik heb ooit met een groep Parijs bezocht onder jouw kundige begeleiding in het kader van je boek over het Franse chanson. Als je ooit hetzelfde overweegt maar dan met literaire inslag ben ik zeker weer mee.
Overigens vind ik het wat spijtig dat je Eugène Sue ietwat in de marge plaatst. Ik bezit een volumineuze 2-delige Nederlandse vertaling van zijn boek 'De verborgenheden des volks'. Een magistrale, politieke roman die je ondanks zijn volume in 1 adem uitleest. De familiegeschiedenis van de familie Lebrenn van de Galliërs tot en met de Franse revolutie is een constante confrontatie tussen burgerij enerzijds en tussen clerus en adel anderzijds. Het werk zelf was minstens het vermelden waard geweest.
Powered by www.GastenBoek.be Hosted by www.HostYou.be